Bosch e-Bike Actieradius-Calculator

Hoeveel kilometer kan een elektrische fiets met Bosch middenmotor?

Veel mensen vragen zich af hoeveel kilometer je kunt fietsen met een elektrische fiets. Logisch, want je wilt niet met een lege accu komen te staan. Wanneer je een nieuwe elektrische fiets gaat kopen, kan je kiezen uit verschillende accu’s. Welke accu voor jou geschikt is hangt af van de manier waarop, en de omstandigheden waarin, je fietst. Op deze pagina kun je voor een elektrische fiets met Bosch middenmotor vrij nauwkeurig berekenen hoever je ermee kunt rijden. Houdt er rekening mee dat een accu minder vermogen levert naarmate deze ouder wordt.

Factoren die de actieradius beïnvloeden

Hoe snel de accu leegloopt, hangt dus af van veel factoren waar je niet veel aan kunt doen. Er zijn er echter ook waar je wél wat aan kunt doen. Hieronder hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet.

Het weer

Wij Belgen fietsen meestal niet in ideaal weer. Óf het regent, óf het waait, óf het is koud  En dat heeft allemaal invloed op hoeveel stroom je elektrische fiets verbruikt. Met meewind heb je geluk, dan kom je verder met je accu, maar met tegenwind kost het natuurlijk meer energie om vooruit te komen. En als het koud is stroomt de energie er niet zo makkelijk doorheen

Bandenspanning

Als je wind tegen hebt, heb je extra weerstand. Maar er zijn nog meer dingen die voor meer weerstand en dus een kleinere actieradius zorgen. Als je bijvoorbeeld je banden niet goed hebt opgepompt, fietst het veel zwaarder. Zorg dus voor goed opgepompte banden! Je hebt dan ook nog eens minder kans op een lekke band en de banden gaan langer mee, wat ook weer beter is voor het milieu. De aanbevolen bandenspanning kun je meestal vinden op de zijkant van de buitenbanden.

Plat of heuvels

Het speelt een grote rol of je over vlakke wegen fietst of dat je heuvel op en af moet. Woon je aan onze mooie Nederlandse kust en fiets je elke dag door de duinen? Dat klinkt echt heerlijk! Maar vergeet niet dat je je accu dan wat vaker dan gemiddeld op moet laden.

Gewicht

Hoe meer gewicht op de e-bike, hoe zwaarder het fietst. Best wel logisch. Het gewicht van de fiets zelf speelt dan natuurlijk ook een rol, maar voor elke elektrische fiets is de actieradius al uitgerekend en hiermee is dus ook rekening gehouden. Als je van plan bent elke dag je twee kinderen op de elektrische fiets naar de opvang te brengen, dan loopt je accu een stuk sneller leeg. Ben je niet de langste of weeg je niet zoveel? Dan kom je een stuk verder op een volle accu dan iemand van 2 meter en 110 kilo.

Zuinig schakelen

Op bovenstaande factoren heb je helaas niet altijd invloed. Maar als je zo ver mogelijk met je elektrische fiets op een volle accu wilt komen, dan kun je zelf heel veel meehelpen door zuinig te schakelen.

Wij rekenen met je mee!

Al deze factoren hebben invloed op hoe ver je met een accu komt… en dan verschilt het ook nog per e-bike. Als je echt wilt weten hoe ver je op die ene elektrische fiets komt in het gebied waar jij woont, stap dan gewoon even bij ons binnen. Dan kunnen we samen alles op een rijtje zetten en kijken welke elektrische fiets het beste bij jou past!

Hoeveel kilometer dan precies?

Nu heb je begrepen wat allemaal invloed heeft op hoe ver je met een volle accu komt. Maar je zult je wel afvragen hoe je precies kunt berekenen hoeveel kilometer je op welke fiets kunt fietsen. Bosch heeft hiervoor een actieradius-calculator ontworpen. Je vult dan op de website jouw eigen gegevens in - hoeveel je weegt en wat je trapfrequentie is (omwentelingen per minuut)  - en de calculator berekent hoeveel kilometer je kunt fietsen op een volle accu. Natuurlijk geldt dit alleen voor Bosch motoren, maar het laat wel perfect zien wat er allemaal van invloed kan zijn op je actieradius. De beste manier is natuurlijk om het zelf te ondervinden.


Bereken hier uw actieradius


Bosch e-Bike Actieradius-Calculator

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x